voor inwoners, met gemeenten

Alle sportverenigingen in 2025 rookvrij. Daar gaan we voor!

Publicatiedatum: 28 november 2023

Michaëlla Krajicek, Teun de Nooijer en Frank de Boer doen mee aan de NOC*NSF-campagne ‘De sport wordt rookvrij’. Vanaf vandaag worden verschillende spotjes uitgezonden, waarin de voormalig topsporters terug gaan naar de club waar ze ooit actief waren als jeugdspeler. Lang geleden, toen roken in de kantine, kleedkamer en op het sportveld nog heel normaal was. Inmiddels zijn deze clubs volledig rookvrij. De drie bekende sporters roepen alle clubbestuurders in Nederland op om ook werk te maken van een rookvrije sportomgeving. 
Samen op weg naar een rookvrije sport

In 2025 zijn alle sportverenigingen in Nederland rookvrij. Dat hebben sportbonden en NOC*NSF, samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vastgelegd in het Nationaal Preventieakkoord. Inmiddels zijn er al meer dan 2.500 sportclubs officieel geregistreerd als rookvrij. Met de campagne ‘De sport wordt rookvrij’ inspireren we sportclubs aan de slag te gaan met een rookvrije sportomgeving.

Bij buitensportverenigingen is er veel animo om rookvrij te worden. De verenigingen kunnen rekenen op publieke steun. Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van de Nederlanders groot voorstander is van een geheel rookvrije (buiten)sportomgeving voor kinderen. Binnensportverenigingen zijn al rookvrij, maar kunnen meedoen door met borden aan te geven dat ook de buitenruimte rondom de accommodatie, bijvoorbeeld de entree, rookvrij wordt.

Meer informatie en materialen bestellen

Op sportrookvrij.nl kunnen clubs voorbeelden vinden en inspiratie opdoen. Jouw club ook rookvrij? Doe mee en laat het zien!

Meer nieuws

Al het nieuws