voor inwoners, met gemeenten

Campagne: ‘NIX18 = Niet voor niks’

Publicatiedatum: 5 juni 2023

Eind mei is de landelijke campagne ‘NIX18 = Niet voor niks’ van start gegaan. De campagne heeft als doel om ouders te laten inzien waarom het belangrijk is kind(eren) onder de 18 geen alcohol te laten drinken. Via verschillende kanalen vraagt GGD Gooi en Vechtstreek aandacht voor deze boodschap en worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Daar is een goede reden voor, want jongeren in Gooi en Vechtstreek drinken te veel en beginnen te jong.

Alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Voor jongeren onder de 18 geldt dat nog meer, omdat hersenen van jongeren nog volop in ontwikkeling zijn. NIX18 is dus niet voor niks. Kinderen niet laten drinken onder de 18 heeft veel voordelen voor hun ontwikkeling. Zo beschermen we ze voor nu en later.

Redenen genoeg voor NIX18

NIX18 = Gezonde hersenen
De hersenen van kinderen zijn nog lang niet volgroeid en willen zich nog ontwikkelen. Alcohol drinken werkt de ontwikkeling juist tegen.
NIX18 = Focus in de klas
Alcohol zorgt voor een mindere concentratie. Door geen alcohol te drinken presteren kinderen beter op school.
NIX18 = Veilig thuiskomen
Als kinderen geen alcohol drinken, gaan ze fris terug naar huis van een feestje. De kans op een ongeluk is dan veel kleiner.

Activiteiten in de regio Gooi en Vechtstreek

In het verlengde van de campagne ‘NIX18 = Niet voor niks’, organiseert de GGD in samenwerking met Jellinek Preventie op 20 juni een online ouderavond over alcohol en opvoeding. De GGD heeft ook speciale ouderpakketten samengesteld voor ouders om het gesprek met hun kind aan te gaan. Meer informatie over de online ouderavond en ouderpakketten is te vinden op www.hierfixjenix.nl.

Daarnaast is er op zaterdag 10 juni om 9:30 uur een speciale uitzending bij Radio NH Gooi Spreekuur over alcoholvergiftiging bij minderjarigen, met kinderarts Carole Lasham en preventiedeskundige Jacqueline Krouwel. Ook is half juni in de huis- aan- huiskranten een exclusief interview met Prof. dr. Erik Scherder te lezen.

Samen voor een gezonde jeugd

In Regio Gooi en Vechtstreek wordt integraal samengewerkt om het alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringen. Naast voorlichting aan ouders bestaat de aanpak onder meer uit het programma Helder op School, toezicht door gemeenten op de naleving van de NIX18 regels bij alcoholverstrekkers en voorlichting aan professionals.

Meer nieuws

Al het nieuws