voor inwoners, met gemeenten

GGD begint 30 januari met landelijke inhaalcampagne HPV-vaccinatie jong volwassenen

Publicatiedatum: 27 januari 2023

GGD Gooi en Vechtstreek begint op maandag 30 januari met de landelijke inhaalcampagne voor de vaccinatie aan jong volwassenen tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is overdraagbaar via intiem contact en kan diverse vormen van kanker veroorzaken. 

Ongeveer acht op de tien mensen krijgt minimaal één keer in hun leven te maken met een HPV-infectie. De meeste mensen merken daar niks van, het lichaam ruimt het virus dan zelf op.

In sommige gevallen blijft het virus wel aanwezig en dan kan er na een paar jaar kanker ontstaan. De meest bekende is baarmoederhalskanker, maar het kan ook gaan om kanker in de mondkeelholte, bij de anus, de penis, de schaamlippen en de vagina. 

Vaccinatie gratis

Voor een groot deel is ziekte te voorkomen door vaccinatie. Daarom wordt deze campagne opgezet voor de groep jongeren die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en die nog niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd tegen HPV. Vaccinatie is alleen mogelijk op afspraak en vindt plaats op de vaccinatielocatie van de GGD aan de Franse Kampweg in Bussum,  waar ook de coronavaccinaties gezet worden.

Voor een optimale werking zijn twee prikken nodig, die een half jaar na elkaar moeten worden gezet. Alleen in 2023 zijn deze prikken gratis. Het advies is daarom om de eerste prik niet te laat te plannen, zodat de tweede ook nog gratis is. 

Maak een afspraak via www.hpvafspraak.nl

In de regio Gooi en Vechtstreek krijgen vanaf half januari ruim 14.000 jongvolwassenen een uitnodiging van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voor deze HPV- vaccinatie. Zowel meisjes als jongens. Inmiddels zijn al meer dan 500 afspraken gepland. Maandag 30 januari worden de eerste vaccinaties gezet.

Jongvolwassenen van 19 tot en met 26 jaar kunnen via www.hpvafspraak.nl of 0800-1608 een afspraak maken voor de HPV prik. Dit kan ook zonder uitnodigingsbrief.

Landelijke campagne wijst op www.hpvkeuzehulp.nl

Om jongeren goed te informeren over de mogelijke gevolgen van het HPV-virus en het belang van vaccinatie, is er een landelijke campagne gestart met de slogan: Met 1 vaccin ben je beschermd tegen verschillende soorten kanker voor mannen en vrouwen. Ook is een informatieve website HPV-keuzehulp ontwikkeld met antwoord op veel gestelde vragen. Hiernaast kunnen jongeren met vragen terecht bij het landelijke callcenter 0800-1608.

Meer nieuws

Al het nieuws