voor inwoners, met gemeenten

Inspiratiebijeenkomst – Gezond én lekker naar buiten op 11 oktober

Publicatiedatum: 11 september 2023

Een inspirerende bijeenkomst voor alle leerkrachten van basisscholen uit regio Gooi en Vechtstreek

Kom je ook naar de inspiratiebijeenkomst gezond én lekker naar buiten op woensdag 11 oktober in de Groene Afslag? Centraal staat het kennismaken met lesmaterialen, excursies en activiteiten rondom de thema’s voeding, gezondheid en duurzaamheid.

Er zijn 2 workshoprondes waarbij je ter plekke kunt kiezen uit 6 nieuwe workshops:

  1. De kracht van GFT. Groente-, fruit- en tuinafval is niet zo maar afval! Deze workshop gaat over bodemdiertjes, kringlopen, composteren en natuurlijk over compost als supervoeding voor de schoolmoestuin. Op welke manieren kun je op school compost kunt maken? Ook maken we zelf een mini compostfabriek. Petra Olgers neemt je mee in de wondere wereled van GFT.
  2. Wild plukken en koken. Een eetbare omgeving is eigenlijk overal. Je kijkt tussen de stoeptegels en je vindt al snel iets eetbaars. Tijdens deze workshop leer je de do’s en don’ts van wildplukken, want lang niet alles is eetbaar, en ook lang niet alles mag. Daarnaast leer je ook recepten om je wilde oogst te verwerken die ook heel laagdrempelig met je leerlingen in de klas of in het “buitenlokaal” te doen zijn.
  3. Het Groene Schoolplein. Groene schoolpleinen zorgen voor veel speelplezier. Het is een gezonde speelomgeving voor kinderen, maar levert ook een positieve bijdrage aan de biodiversiteit en aan klimaatadaptatie. Peter Doornebal van Buroblad, expert op het gebied van natuurlijk buitenspelen laat je de mogelijkheden zien om een grijs schoolplein om te toveren in een groene oase.
  4. Voedsel; dichtbij of ver weg. Waar groeit je voedsel en hoe komt het op je bord of in je lunchtrommel. Marieke van Groenendael laat je door middel van actieve en creatieve opdrachten over voedsel ervaren wat er allemaal komt kijken bij bijvoorbeeld het eten van een boterham met pindakaas.
  5. BeweegtussendoortjesEen dynamische schooldag is een dag waarin inspannende en ontspannende activiteiten bewust met elkaar worden afgewisseld in verschillende contexten. Bewegend leren is een mogelijkheid en op dit moment een hype in Nederland. Er is meer mogelijk! We kunnen ook bewegen tussen het leren. In deze workshop gaan we aan de slag met beweegtussendoortjes en bewegend leren activiteiten. Op een laagdrempelige manier kun je na de workshop meer bewegen in de klas en buiten op het plein.
  6. Ontdek de Gooise natuur; Inspiratie van een lesprogramma in en over het Goois Natuurreservaat. De natuur in het Gooi is vlakbij. Wil je hier gebruik van maken, maar weet je niet hoe? Wij helpen graag! Kom mee en ontdek ons lesprogramma. Van begeleide activiteit tot doe-het-zelf: je hoeft er echt geen volleerd boswachter voor te zijn. Anoeska van de Moosdijk (Goois Natuurreservaat) neemt je mee de heide op en laat je de schoonheid van de Gooise natuur beleven.

Datum: woensdag 11 oktober 2023
Tijd: 14.30 – 17.15 uur. 

Programma:
14:30 uur: inloop
14:45 uur: welkom, start-activiteit en uitleg
15:00 uur: workshopronde 1
16:00 uur: pauze en wissel
16:15 uur: workshopronde 2
17:15 uur: hapje en drankje

Locatie: De Groene Afslag, Amersfoortsestraatweg 117, Laren (www.degroeneafslag.nl)

Meer nieuws

Al het nieuws