voor inwoners, met gemeenten

Monkeypox (apenpokken) in Nederland

Publicatiedatum: 11 juli 2022

Dit bericht is, vooralsnog, vooral gericht aan Mannen die Seks hebben met Mannen. Binnen deze groep is de kans op een eventuele besmetting groter.

Preventief vaccineren

De minister heeft besloten dat een specifieke groep preventief ingeënt gaat worden tegen monkeypox/apenpokken. Het gaat om mannen die wisselende contacten hebben en het preventieve hiv-medicijn PrEP krijgen. Vooralsnog start men met vaccineren in Amsterdam, waar de meeste besmettingen zijn. Mensen die voor de vaccinatie in aanmerking komen, worden gericht uitgenodigd. De meest actuele informatie vindt u op de website van het RIVM.

Zo herkent u monkeypox

Als u monkeypox hebt, krijgt u vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren en/of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat u het virus kreeg. Na een paar dagen krijgt u  een uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alle informatie bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. U kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken geneest u vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Wat moet u doen?

  • Heeft u als man nauw en onveilig seksueel contact gehad met  man? Let de weken daarna goed op of u klachten krijgt.
  • Bent u in nauw (seksueel-) contact geweest met iemand die het virus heeft opgelopen? Neem dan contact op met uw huisarts of de GGD. Let de weken daarna goed op of u klachten krijgt.
  • Krijgt u klachten? Bel dan met de huisarts of de GGD. Ook als u twijfelt.
  • Waarschuw uw nauwe (seksuele-) contacten en laat ze opmerkzaam zijn voor klachten.
  • Indien uw test positief is en u dus besmet bent met het virus wordt u gebeld door de GGD. Blijf thuis in isolatie tot u helemaal genezen bent (ongeveer 3 weken).

Meer informatie

Meer nieuws

Al het nieuws