voor inwoners, met gemeenten

Let op

  • Vanaf 1 juli 2021 kost dit onderzoek geld. Zie hiervoor onze tarieven.
  • Als vervolgonderzoek of behandeling nodig is, vallen deze kosten onder de ziektekostenverzekering. Aan het vervolgonderzoek en de behandeling van kinderen tot 18 jaar zijn geen kosten verbonden.

Komt u in aanmerking voor een vrijstelling tuberculose-plicht IND?

Dit kunt u nakijken op de lijst vrijstelling tb-plicht.

Is onderzoek voor u noodzakelijk?

Vul dan het inschrijfformulier TBC immigranten en expats in. U krijgt vervolgens een afspraak per post toegestuurd. Per persoon een formulier invullen.  

Neem uw paspoort of ID kaart en het ingevulde verwijzingsformulier tb-onderzoek mee naar de GGD. Na het onderzoek op tuberculose vult de GGD het formulier verder in en stuurt het naar de IND.

Komt u uit een land waar tuberculose veel voorkomt?

Het advies is om u gedurende twee jaar iedere zes maanden te laten onderzoeken op tuberculose. Voor dit vervolgonderzoek krijgt u een oproep van de GGD.

Moet mijn kind onderzocht worden?

Kinderen jonger dan 18 jaar krijgen een tuberculinehuidtest (Mantoux). Deze test kan aantonen of uw kind een infectie met de tuberculosebacterie heeft opgelopen. U moet twee of drie dagen later terugkomen op de tuberculose afdeling. De tuberculinehuidtest is dan te beoordelen door de GGD medewerker. Deze test is niet gevaarlijk.