voor inwoners, met gemeenten

1 jaar GGD Soa-poli, reden voor een feestje?

Publicatiedatum: 12 februari 2020

Vorig jaar werd op Valentijnsdag de GGD Soa-poli op feestelijke wijze geopend door wethouder Maarten Hoelscher.  De Soa-poli is opgezet om met name jongeren uit de regio Gooi en Vechtstreek een laagdrempelige mogelijkheid te geven om langs te komen met vragen en/of klachten rondom soa. Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoeningen/geslachtsziekten.

De Soa-poli bestaat op 14 februari 2020 dus precies een jaar. Reden voor een feestje of….?

Bovenstaande vraag is voorgelegd aan Daan Kuypers, verpleegkundige seksuele gezondheid van de GGD. “Er is zeker iets te vieren”, zegt hij. Elke donderdagmiddag wordt het spreekuur gehouden i.s.m. GGD Flevoland op het GGD kantoor in Bussum. Mensen kunnen hiervoor een afspraak maken via de telefoon of website van de GGD (zie www.ggdgv.nl).

“Elk spreekuur zit vol”, meldt Daan Kuypers. “De Soa-poli voorziet duidelijk in een behoefte.”

Afgelopen jaar maakten 375 mensen uit de regio Gooi en Vechtstreek gebruik van het spreekuur.  Veel jongeren maken gebruik van het spreekuur. Ook mannen die seks met mannen hebben, weten het spreekuur te vinden. Meer dan de helft van de bezoekers is jonger dan 25 jaar. Zij komen omdat ze vragen hebben over seksuele gezondheid en/of zich zorgen maken om een SOA.

Het merendeel van de bezoekers kan gerustgesteld worden. Vier op de vijf bezoekers die zich zorgen maakten, bleken geen soa te hebben. Bij 20% werd wel een soa vastgesteld. Met hen is een week later een vervolgafspraak gemaakt voor behandeling. De meest voorkomende soa is Chlamydia. Deze is goed te behandelen, maar kan zonder behandeling bij vrouwen tot onvruchtbaarheid leiden.

Gezien het gebruik van het spreekuur, concludeert de GGD dat het soa-spreekuur in Bussum zeker in een behoefte voorziet. Dus maak je je zorgen om een soa? Aarzel niet, maar kom naar het spreekuur van de GGD. Het is anoniem en er zijn geen kosten aan verbonden. Nog beter is  het natuurlijk om soa’s te voorkomen door Veilig te Vrijen. Ook daar kan de GGD advies over geven. Meer informatie vind je ook op www.sense.info.

Meer nieuws

Al het nieuws