voor inwoners, met gemeenten

14.000 jongeren van 19 tot en met 26 jaar uit de regio uitgenodigd voor gratis HPV-vaccinatie

Publicatiedatum: 17 januari 2023

Vanaf 12 januari ontvangen jongvolwassenen van 19 tot en met 26 jaar een oproep van het RIVM voor de HPV-vaccinatie. De uitnodiging gaat zowel naar vrouwen als mannen. Sinds een aantal jaar zit de HPV- vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes en jongens. Voor jongeren van 19 tot 27 jaar, geldt alleen in 2023 een gratis ‘inhaal’ vaccinatieronde.

HPV staat voor humaan papillomavirus. Het is een heel besmettelijk virus, dat wordt verspreid via intiem en seksueel contact. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het HPV-virus. Dit virus kan verschillende soorten kanker veroorzaken bij mannen en vrouwen, zoals kanker in de mond en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. De HPV-vaccinatie beschermt hiertegen en bestaat uit twee prikken. Alleen in 2023 zijn deze prikken gratis voor deze leeftijdsgroep.

In de regio Gooi en Vechtstreek krijgen ruim 14.000 jongvolwassenen een uitnodiging van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De GGD Gooi en Vechtstreek voert deze vaccinatiecampagne in de regio Gooi en Vechtstreek uit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de vaccinatielocatie aan de Franse Kampweg in Bussum, die ook voor de corona-vaccinatie ingezet wordt. Vanaf 30 januari kunnen jongeren hier, met een afspraak terecht tijdens de openingstijden. Kijk voor de actuele openingstijden op de website van de GGD

Alleen gratis prik in 2023. Maak een afspraak via www.hpvafspraak.nl

Jongvolwassenen van 19 tot en met 26 jaar kunnen via www.hpvafspraak.nl of 0800-1608 een afspraak maken voor de HPV prik. Dit kan ook zonder uitnodigingsbrief. Omdat tussen de eerste en tweede prik vijf maanden moet zitten, is het belangrijk om niet te lang te wachten met de eerste prik. Want alleen in 2023 zijn de prikken voor deze leeftijdsgroep gratis.

Landelijke campagne wijst op www.hpvkeuzehulp.nl

Veel jongvolwassenen hebben weinig kennis over de mogelijke gevolgen van het HPV-virus en het belang van vaccinatie. Daarom is half januari een landelijke campagne gestart met de slogan: Met 1 vaccin ben je beschermd tegen verschillende soorten kanker voor mannen en vrouwen. Jongeren krijgen de oproep zich goed te informeren over HPV en de vaccinatie. Hiervoor kunnen ze terecht op de informatieve site HPV-keuzehulp, met antwoord op veel gestelde vragen of bij het landelijke callcenter 0800-1608.

Meer nieuws

Al het nieuws