voor inwoners, met gemeenten

Aandacht voor mentale gezondheid: ‘Hey het is oké: praten lucht op!’

Publicatiedatum: 3 juni 2024

Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Daarom wordt sinds 2023 de Week van de Mentale Gezondheid georganiseerd. De week is onderdeel van een bredere maatschappelijke beweging, waarbij het ‘gewoon’ wordt dat mensen naar elkaar omkijken en oog hebben voor ieders mentale gezondheid. Ook in regio Gooi en Vechtstreek is dit nodig. Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 die eind mei is gepubliceerd, bleek dat de mentale gezondheid van jongeren nog niet is hersteld na de coronapandemie. Zo ervaren ze meer stress dan voor de coronaperiode. GGD Gooi en Vechtstreek zet de campagne ‘Hey het is oké’ uit en organiseert diverse bijeenkomsten.

Met de ‘Hey het is oké’-campagne vraagt GGD Gooi en Vechtstreek aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren. De campagne focust op jongeren van 16-25 jaar met beginnende mentale klachten. Het doel is het normaliseren van praten over beginnende mentale klachten, zoals prestatiedruk of eenzaamheid onder jongeren. Want praten lucht op! Op de website zijn onder meer ervaringsverhalen te vinden, gesprekstips en tips voor als iemand zelf mentale klachten ervaart: heyhetisoke.nl.

Voor het versterken van de ‘Hey het is oké’-campagne werkt GGD Gooi en Vechtstreek samen met gemeenten en andere partijen. Gemeente Hilversum deelt korte ervaringsverhalen van Hilversumse jeugd via sociale media. In samenwerking met jongerenwerkers van Versa Welzijn wordt er in diezelfde gemeente een actie op scholen georganiseerd waarbij ijsjes worden uitgedeeld om met middelbare scholieren in gesprek te gaan. En Gooi+ bibliotheken creëren in de hele regio een tafeltentoonstelling met boeken over mentale gezondheid.

Bijeenkomsten over mentale gezondheid

In het kader van de Week van de Mentale Gezondheid organiseert Gooi en Vechtstreek diverse bijeenkomsten voor professionals. Zo was er op 30 mei een inspiratiesessie over effectief mentaal gezondheidsbeleid voor gemeenten en is er op 5 juni een training over signaleren en praten over mentale gezondheid voor jeugdprofessionals.

Op 7 juni is er een speciale voorstelling over mentale (prestatie)druk van zangeres en ervaringsdeskundige Nora Fischer. De voorstelling is georganiseerd door Alles is Gezondheid (i.s.m. onder meer GGD Gooi en Vechtstreek en is in het Rosa Spierhuis. Kaarten kosten €17,50 per stuk.

Kijk voor meer informatie over wat iemand kan doen om mentaal fit te blijven of wat te doen als het even minder gaat op ggdgv.nl.

Meer nieuws

Al het nieuws