voor inwoners, met gemeenten

Wat kun je doen om mentaal fit te blijven? Wat doe je als het even wat minder gaat? Bij wie kun je terecht als je je zorgen maakt om jezelf of een ander? En hoe ga je het gesprek aan over psychische gezondheid en hoe het echt met iemand gaat? Op deze pagina helpen we je verder.

Veelgestelde vragen mentale gezondheid

Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas. Test daarom je mentale fitheid en kijk wat jij kunt doen om mentaal fit te worden of te blijven.

  • Eet gezond, slaap en beweeg voldoende.
  • Zorg voor structuur in je dag.
  • Doe dingen waar je blij van wordt.
  • Gebruik geen alcohol of drugs om met je emoties om te gaan.
  • Hou contact met anderen.
  • Kies een piekermoment. Het is goed om stil te staan bij stress, maar onprettig en zonde om dat de hele dag te doen. Kies daarom een vast moment om over zorgen na te denken. Stop na 15 minuten en ga iets leuks doen.
  • Volg het nieuws op (sociale) media niet op de voet.
Week van de Mentale Gezondheid - activiteiten zonder datum (1)

Mini happy acties voor elke dag van de week, download de weekkalender >

Week Mentale Gezondheid 2

Volg-, luister-, kijk- en leestips, download de tips >

Voor meer tips en oefeningen kijk op mentaalvitaal.nl/ 

Praten over psychische klachten helpt. Maar, het kan best lastig zijn. Dus hoe begin je? Wat kun je vragen als je je zorgen maakt om iemand? Deze gesprekstips kunnen je helpen.

  1. Stel open vragen

    ‘Hoe gaat het vandaag?’ of ‘Waar loop je op dit moment tegenaan?’

  2. Durf (door) te vragen‘

    Hoe gaat het nu écht met je?’ of ‘Hoe ging het de laatste tijd?’.

  3. Oordeel niet en luister vooral

    ‘Ik merk dat je somber bent, klopt dat?’

  4. Vraag naar de behoefte van de ander

    ‘Hoe kan ik er voor je zijn?’ of ‘Welke vraag wil je dat ik stel?’

  5. De allerbelangrijkste tip: doe het samen

    Bij een gesprek zijn twee personen betrokken. Bekijk de tips die je kunnen helpen. En maak bijvoorbeeld samen een wandeling. Het is wetenschappelijk bewezen dat er tijdens het wandelen stofjes vrijkomen die een geluksgevoel geven. Ook is het fijner om te praten terwijl je naast iemand loopt.

Meer informatie

  • Hey, het is oké: tips om het gesprek aan te gaan
  • Thuisarts:  informatie over waar je ondersteuning en advies kunt krijgen en hulp kunt inschakelen

Als iemand psychische klachten heeft, wordt dat vaak duidelijk in zijn/haar dagelijks leven. Waaraan kun je dat bijvoorbeeld merken?

  • Iemand raakt snel geïrriteerd.
  • Hij/zij kan zich niet goed concentreren.
  • Hij/zij huilt vaak.
  • Hij/zij gaat steeds meer alcohol drinken.
  • Hij/zij slaapt slecht.

Meer informatie als je je zorgen maakt om iemand met psychische klachten vind je op de website van thuisarts.

Voel je je weken achter elkaar somber of verdrietig? En heb je weinig interesse in de dingen om je heen, ook in dingen die je eerst leuk vond? Daar kun je wat aan doen. De eerste stap is hierover praten. Veel mensen vinden dat lastig maar je staat er niet alleen voor. Er is hulp beschikbaar, ook anoniem. Met wie je praat kies je natuurlijk zelf. Bijvoorbeeld met familie, vrienden, een mentor, trainer of een andere professional. Iemand die je vertrouwt en waar je je goed bij voelt.

Gratis anonieme hulplijnen

Hier kun je als jongere of jongvolwassene in de regio terecht om te praten:

WaarInformatieContact
Jeugd en GezinJe kunt terecht bij een jeugdverpleegkundige van Jeugd en Gezin als je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit of als je vragen hebt over je gevoel of je lichaam.035 692 63 50
jeugd@ggdgv.nl
www.jouwgg.nl
Jongerenwerk Versa WelzijnHeb je problemen die je niet thuis of op school kunt bespreken? Heb je vragen over bijvoorbeeld alcohol, drugs of relaties? Wil je een leuke activiteit voor in je wijk organiseren? Met al dat soort vragen en nog veel meer, kun je terecht bij de sociaal werker/jongerenwerk. Loop eens binnen in het jongerencentrum of neem contact op met een jongerenwerker in jouw buurt.035 623 11 00
info@versawelzijn.nl
06-82052374 (WhatsApp)
Jongerenteam RBLHet Jongerenteam luistert, denkt mee, ondersteunt en verwijst door. Samen zoeken we naar een goede oplossing voor jou.06-10958591
jongerenteam@rblgv.nl
JoinUs in Bussum
en Hilversum
Voel jij je (soms) alleen, terwijl je liever leuke dingen wil doen met leeftijdsgenoten? Kom erbij en ontdek dat je niet alleen bent. Bij Join us doe je leuke dingen met leeftijdsgenoten en helpen we je sociaal sterker te worden!085 877 03 42
info@join-us.nu

Ook kan de praktijkondersteuner van de huisarts je helpen zonder dat je een verwijzing nodig hebt voor bijvoorbeeld een psycholoog. Neem hiervoor contact op met jouw huisarts.