voor inwoners, met gemeenten

Ga de uitdaging aan: drink geen drup tijdens Dry January

Publicatiedatum: 11 december 2023

Dry January van IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden inwoners opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven. Aanmelden kan via www.ikpas.nl.

Wethouder Joke Lanphen, voormalig huisarts en aanjager alcoholpreventie in de regio Gooi en Vechtstreek: “Door mee te doen aan IkPas en de hele maand bewust geen drup te drinken, merken mensen wat dit doet voor hun gezondheid. Veel deelnemers slapen beter, voelen zich na afloop fitter en verliezen zelfs gewicht– voordelen genoeg. Daarom moedig ik iedereen aan: “Ga de uitdaging aan en bewijs voor jezelf: ik houd het vol!”

1 op de 5 inwoners drinkt overmatig

Ruim 8 op de 10 volwassenen in de regio Gooi en Vechtstreek drinken wel eens alcohol. En bijna 1 op de 5 volwassenen in de regio drinkt overmatig (voor vrouwen meer dan 7 glazen per week, voor mannen meer dan 14 glazen per week) . Af en toe een glas alcohol drinken kan ongemerkt overgaan in een gewoonte. Dry January van IkPas kan helpen om deze gewoonte te doorbreken.

IkPas: alcoholgebruik op pauze

Een maand geen alcohol drinken. Steeds meer mensen starten het nieuwe jaar met dit goede voornemen en doen daarom mee met Dry January. De redenen om met een alcoholpauze te starten verschillen van: ‘Ik wil beter slapen’ of ‘Mijn broeken zitten echt te strak’ tot ‘Even bijkomen na de feestdagen’. Ook wel bekend als het ‘nu-moment’, het moment waarop iemand beslist dat het de hoogste tijd is voor een alcoholpauze.

Deelnemers aan IkPas houden hun Dry January langer vol

Vorig jaar deden 700 inwoners van de regio mee aan Dry January. Mensen die zich inschrijven voor IkPas houden het langer vol dan de ‘gewone’ Dry January-deelnemer. Na inschrijving ontvangen deelnemers leuke tips en support om de uitdaging vol te houden. Uit onderzoek blijkt dat bijna 70% van de IkPas-deelnemers de maand succesvol afrondt, tegenover 30% van de mensen die Dry January op eigen houtje start .

Soms is een maand geen alcohol drinken moeilijker dan van tevoren gedacht. Er is extra of persoonlijke ondersteuning mogelijk, kijk voor meer informatie op: www.ggdgv.nl/alcohol.

Meer nieuws

Al het nieuws