voor inwoners, met gemeenten

Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen

Publicatiedatum: 8 juni 2023

CAMPAGNE ‘MIS ‘M NIET’ VAN START

Haal zo snel mogelijk de eerste prik tegen het Humaan papillomavirus (HPV). Dat is de boodschap van de ‘Mis ‘m niet’ campagne die op 31 mei van start is gegaan. Dit initiatief van het RIVM en de GGD is gericht op jongeren geboren tussen 1996 en 2003. Alleen tijdens de inhaalcampagne dit jaar is voor hen de vaccinatie gratis. Omdat er tussen de twee benodigde prikken minimaal vijf maanden zit, worden jongeren met deze campagne aangespoord snel in actie te komen. Door het hele land worden bestaande en extra vaccinatielocaties omgedoopt tot Halte HPV, waar jongvolwassenen zonder afspraak terechtkunnen. In regio Gooi en Vechtstreek kunnen jongvolwassenen op 10 juni zonder afspraak de HPV-prik halen in de vaccinatiebus op het Stationsplein in Hilversum.   

De opkomst van de inhaalcampagne in Gooi en Vechtstreek is vergelijkbaar met landelijk en nadert inmiddels de 20%. Uit onderzoek blijkt dat een flink deel van de nog niet gevaccineerde jongvolwassenen wel van plan is de prik te halen. Desgevraagd geven ze aan er om verschillende redenen nog niet aan toe te zijn gekomen. Voor gratis volledige vaccinatie is het nodig dat de eerste prik voor de zomer gehaald wordt. Alleen twee prikken zorgen voor langdurige bescherming tegen HPV en daar moet voldoende tijd tussen zitten. In regio Gooi en Vechtstreek ontvingen rond de 18.000 jongvolwassenen begin 2023 een uitnodiging. Voor jongvolwassen mannen is de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen HPV nieuw, een groot deel van de vrouwen is op jongere leeftijd al gevaccineerd. 

Vaccinatiebus

Om zoveel mogelijk jongeren de kans te geven de HPV-vaccinatie te halen, staat op zaterdag 10 juni tussen 9.00 en 16.00 uur een HPV- vaccinatiebus op het Stationsplein in Hilversum. Een afspraak maken is niet nodig. Uiteraard kan iedere jongvolwassene die in aanmerking komt ook terecht bij de vaste vaccinatielocaties van de GGD. Dit kan op maandag, woensdag en vrijdag met of zonder afspraak. Kijk hier voor de locaties en openingstijden. Een afspraak maken kan via www.hpvafspraak.nl of bellen naar 0800-1608.

Over HPV en de vaccinatie

Het HPV-virus is zeer besmettelijk en wordt verspreid via intiem contact. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat om zo’n 1.100 vrouwen en 400 mannen. Vaccinatie maakt de kans op HPV aanzienlijk kleiner. Met 1 vaccin ben je beschermd tegen verschillende soorten kanker voor mannen en vrouwen. Het vaccin beschermt ook bij jongeren die al seksueel actief zijn. In Nederland wordt de prik vanaf 2009 aan meisjes aangeboden, vanaf 2022 worden ook jongens uitgenodigd. Inmiddels zijn al ruim een miljoen jongeren gevaccineerd. De werking van het HPV-vaccin wordt continu onderzocht, blijvende bijwerkingen zijn daarbij niet gevonden. Voor meer info of hulp bij het maken van een keuze is er www.hpvkeuzehulp.nl.

 

Meer nieuws

Al het nieuws