voor inwoners, met gemeenten

Jan zei over Gezond Natuur Wandelen: ‘Ik ben jaren niet meer in de duinen geweest. Ik dacht dat ik dat niet meer kon en durfde eigenlijk ook niet alleen. Door de wekelijkse wandelingen heb ik zoveel zelfvertrouwen gekregen dat ik samen met twee medewandelaars nu ook elke week ga sporten. Ik voel me stukken beter!’

Ruimschoots is bewezen dat de natuur een positief effect heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. Zo kan natuur zorgen voor herstel van stress en het tegengaan van burn-out klachten. Ook heeft groen gunstige effecten op vele aandoeningen zoals diabetes, COPD, hart- en vaatziekten, depressie, ADHD, bloeddruk en beweegstoornissen.

Natuur zorgt voor meer sociale contacten, kinderen kunnen zich beter ontwikkelen en  is een bron van rust en ontspanning.

Gezondheidswinst valt dan ook te behalen als mensen meer de natuur ingaan. Een uitnodigende natuur kan inwoners stimuleren om het groen op te zoeken. De omgevingswet biedt hier kansen voor. Professionals kunnen inwoners en met name patiënten het belang van groen uitleggen en patiënten bewust verwijzen naar het groen. En zeker in deze tijd is het belangrijk om in beweging te blijven en de natuur in te gaan. Kijk hier voor meer tips en informatie.

Het project Beter in het Groen (BihG) zet zich in om professionals meer bewust te maken van de gezondheidsvoordelen van het groen. Medio 2018 heeft BihG informatie opgehaald bij  huisartsen en praktijkondersteuners. Ook heeft BihG een filmpje ontwikkeld voor bijvoorbeeld in de wachtkamer bij professionals.

Verder wordt er gewerkt aan een toolkit die eind 2019 beschikbaar zal zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigit Hamburg, adviseur gezondheidsbevordering
b.hamburg@ggdgv.nl

Tools voor intermediairs en andere geïnteresseerden

Beter in het groen (filmpje)
Kan ‘Groen' worden geadviseerd door de huisartsen? (document)
De wetenschap van natuur en gezondheid (filmpje)
Groene gezonde leeromgeving.
Groen, ook voor gezond beleid.
Groene wandelgroepen; begeleiding vanuit huisartspraktijken (document)
Activiteiten in het groen zoeker (website)
Gezonder door groen (document)
Positieve gezondheid 'Beter in het Groen' (afbeelding)