voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand oktober 2022: Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen?

Publicatiedatum: 29 september 2022

Lezen is belangrijk en leuk. Voor bijna alles wat kinderen op school nieuw leren is taal nodig. Door te lezen leert je kind steeds meer woorden kennen om teksten te begrijpen. Het verhaal stimuleert de fantasie en het vergroot de kennis van je kind. Bovendien traint het de concentratie. Stuk voor stuk belangrijke dingen in het leven!

 

Heeft je kind stimulans nodig om met de neus de boeken in te duiken? Deze tips maken het lezen leuk:

  • Plezier in lezen begint met voorlezen. Start dus op jonge leeftijd met voorlezen. Als je kind daarvan geniet, wil het dat zelf ook kunnen.
  • Laat je kind zelf het boek uitkiezen. Een kind dat geen interesse heeft in boten en schepen, zal niet blij worden met de Kameleon. Sluit dus aan bij wat je kind interessant vindt.
  • Lees elke dag op een vast moment, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Het hoort er gewoon bij.
  • Lees samen: lees om de beurten een alinea voor. Maak er een leuk momentje van met elkaar. Bijvoorbeeld door het extra spannend te laten klinken of verschillende stemmetjes te gebruiken.
  • Knutsel samen een leesbingokaart (google voor inspiratie!). Je kind kan hiermee lekker op verschillende manieren, tijden en plekken lezen en het “spel” spelen.
  • Vraag vriendjes en vriendinnetjes om het állerleukste boek dat ze ooit hebben gelezen.
  • Denk niet alleen in boeken: ook tijdschriften en strips zijn oké. Het is niet gek dat veel boeken tegenwoordig halve stripverhalen zijn, zoals de “Het Leven van een Loser”-reeks. Kinderen smullen van laagdrempelige verhalen en plaatjes kijken.
  • En… geef zelf het goede voorbeeld 😉

Op naar de bieb

Wist je dat je tot 18 jaar gratis boeken kunt lenen bij de bibliotheek? Wordt lid en laat je kind zelf een boek kiezen. Lukt het niet om leuk (voor)leesvoer te vinden? Stel je kind vragen als: Waar zou je meer over willen weten? Ga samen op zoek naar antwoorden in de bieb! De boeken staan op leeftijd en onderwerp. Meestal is er een medewerker aanwezig die graag met jullie meedenkt.

Kinderboekenweek

Van 5 t/m 16 oktober is het Kinderboekenweek met het thema Gi-Ga-Groen. Dan is het extra leuk om je kind aan het lezen te krijgen; kijk voor speciale kinderactiviteiten bij je boekhandel of bibliotheek.

Bieb-boek-bos activiteit

Zin om samen iets leuks te ondernemen? Ga samen naar de bieb en zoek boeken over de natuur, bespreek waar je kind nieuwsgierig naar is. Waar woont een mier? Of hoe groeit een kastanje eigenlijk? Ga samen op zoek naar antwoorden in de boeken! Grijp vervolgens het onderwerp uit het boek aan om naar buiten te gaan. Kunnen we dat wat we hebben gelezen ook buiten vinden, op straat of in het bos? Zoek samen naar een mierenhoop, een appelboom en bekijk wat je net geleerd hebt. Het kan enthousiasmerend werken om samen met een broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje op jacht te gaan. Bedenk van te voren wat er nodig is: een bakje, een verrekijker of een vergrootglas? Je kunt het natuurlijk ook in andere volgorde doen: eerst naar buiten en daarna naar de bieb voor meer informatie!

Persoonlijk advies nodig? We denken graag met je mee!

Neem gerust contact met ons op! Telefoon: 035 – 6926350 of e-mail: info@jggv.nl. Via social media (@JeugdGezinGV) geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws