De GGD zet zich actief in voor huidbescherming en ondertekent het Zonvenant
Publicatiedatum: 14 mei 2025
GGD Gooi en Vechtstreek tekent het Zonvenant met het Nationaal Huidfonds. “Inwoners in onze regio beschermen tegen huidkanker. Daar zetten wij ons graag voor in”, vertelt Joek Boomsma, directeur Publieke Gezondheid bij GGD Gooi en Vechtstreek. Daarom ondertekende zij 13 mei namens GGD Gooi en Vechtstreek het Zonvenant. Hiermee zet de GGD het thema zonbescherming actief op de agenda in onze regio.
Het Zonvenant is een initiatief van het Nationale Huidfonds. Het is een intentieverklaring waarbij organisaties, zoals GGD Gooi en Vechtstreek, zich verbinden om minimaal 3 jaar actief bij te dragen aan het voorkomen van huidkanker. De missie is om mensen bewuster, verstandiger en veiliger met zon om te laten gaan. “Als GGD zetten we ons dagelijks in voor een gezonde toekomst. Door het Zonvenant te ondertekenen, onderstrepen we het belang van zonveilig gedrag vanaf jonge leeftijd. Samen zorgen we ervoor dat de inwoners in onze regio geïnformeerd zijn over hoe zij zich kunnen beschermen tegen huidkanker”, aldus Joek Boomsma.
Meest voorkomende vorm van kanker
Jaarlijks krijgen bijna 80 duizend mensen in Nederland de diagnose huidkanker en er sterven elk jaar ongeveer duizend mensen aan deze ziekte (*bron: IKNL cijfers 2024/CBS). Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De komende tien jaar zal in ons land huidkanker met meer dan 40 procent toenemen (bron: IKNL).
Wethouder Joke Lanphen (voormalig huisarts) en bestuurlijk trekker van de GGD in onze regio, laat weten: “Het is een taak van gemeenten om inwoners een gezonde en veilige omgeving te bieden. Met de ondertekening van het Zonvenant geven wij een duidelijk signaal af naar de inwoners. Als regio vervullen wij een actieve rol in deze maatschappelijke opgave van huidkankerpreventie, waarbij zonveilig gedrag van inwoners wordt gestimuleerd.
Weren, kleren en smeren
Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland, maar het is ook de kankersoort die het best te voorkomen is. Met drie eenvoudige maatregelen bescherm je je huid tegen de schadelijke gevolgen van de zon: weren, kleren en smeren. Hoe werkt dat in de praktijk? Check de zonkrachtverwachting in de KNMI- of Weeronline-app. Is de zonkracht 3 of hoger? Bescherm dan jezelf en kinderen: zoek de schaduw op, draag bedekkende kleding (liefst UV-werend) en smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème met minimaal factor 30 met Uv-filter. Herhaal het smeren elke twee uur zolang je buiten bent.
Om inwoners van regio Gooi en Vechtstreek bewust te maken van het belang van zonbescherming, start de GGD op 27 mei, de Dag van de Zonbescherming, een publiekscampagne.