voor inwoners, met gemeenten

Nieuw coronavirus in China

Publicatiedatum: 27 januari 2020

In de stad Wuhan in China is een uitbraak van een nieuw coronavirus. De meeste patiënten hebben een longontsteking. De Chinese autoriteiten onderzoeken dit virus en de bron van de besmettingen. De Chinese gezondheidsautoriteiten geven aan dat er inmiddels honderden patiënten zijn in China. Ook zijn meerdere mensen overleden als gevolg van het virus.

De meeste patiënten komen uit Wuhan of zijn in Wuhan geweest. Ook in andere landen, zoals Thailand, Japan en de Verenigde Staten, is het nieuwe coronavirus gevonden bij enkele reizigers die allemaal kort daarvoor in Wuhan waren geweest. Officiële cijfers over het aantal patiënten worden bijgehouden door ECDC en WHO.

Besmettelijkheid

De ziekte lijkt voor zover nu bekend niet zo heel besmettelijk. In China zijn niet veel familieleden van patiënten ziek geworden. Daarom lijkt het erop dat de ziekte niet makkelijk van mens op mens overdraagbaar is. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) houdt dit goed in de gaten. Mocht u recent teruggekeerd zijn uit Wuhan en griep ontwikkelen, neemt u dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Reizigers

De WHO heeft aangegeven dat er vooralsnog geen aanvullende maatregelen voor reizigers naar China nodig zijn. In het algemeen geldt het advies voor reizigers om markten met levende dieren te vermijden en om algemene hygiënemaatregelen te nemen.

Meer informatie

U kunt terecht bij het RIVM en het LCR voor meer en de meest actuele informatie.

Bron afbeelding: NU.nl

Meer nieuws

Al het nieuws