voor inwoners, met gemeenten

Vaccinatieadvies mazelen aangepast bij reizen

Publicatiedatum: 25 april 2019

Is je kind tussen de 6 en 14 maanden en gaan jullie op vakantie naar een land waar mazelen heerst? Check dan de landenlijst van het RIVM om te kijken of je kind in aanmerking komt voor vervroegde BMR-vaccinatie.

In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen. De grootste uitbraken zijn in Oekraïne en Roemenië. Daarnaast zijn er lokale uitbraken in Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen. Verder zijn er kleinere uitbraken in meerdere Europese landen, onder andere in de orthodox Joodse gemeenschap in Londen. Ook in de Verenigde Staten is op dit moment een mazelenuitbraak in de orthodox Joodse gemeenschap in New York. Tenslotte heerst de ziekte in bepaalde gebieden in Venezuela, Brazilië, Colombia en Guyana.

Normaal krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een BMR (bof, mazelen en rode hond)-vaccinatie. Op deze leeftijd is de lange termijnbescherming het best. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die een groot risico lopen op een mazeleninfectie, kunnen een vervroegde BMR-vaccinatie krijgen. Heb je een kind tussen de 6 en 14 maanden oud en gaan jullie op vakantie naar een van deze landen? Check dan de landenlijst van het RIVM om te kijken of je kind in aanmerking komt voor vervroegde vaccinatie. Zo ja, maak dan een afspraak bij het consultatiebureau van Jeugd en Gezin voor een inenting.

Kijk voor meer informatie over mazelen op www.rivm.nl/mazelen

Meer nieuws

Al het nieuws