voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand mei 2022: Hoe praat ik met mijn kind over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne?

Publicatiedatum: 1 mei 2022

Mama, waarom is er oorlog? Papa, gaan de Russen ons ook aanvallen? Heeft jouw kind deze vragen al gesteld over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne? De aangrijpende beelden op televisie en sociale media zijn het gesprek van de dag. Het is dus aannemelijk dat jouw kind hierover ook één en ander heeft opgevangen. Hoe kun je het gesprek voeren over de oorlog? Dat is de vraag van deze maand.

Kinderen betrekken de oorlogsinformatie op hun eigen leven. Het zien en horen van de ongerustheid van volwassenen raakt aan hun gevoel van zekerheid, veiligheid en voorspelbaarheid. Als jouw kind vragen heeft over de oorlog, probeer dan een betrouwbare gesprekspartner te zijn.

  • Blijf kalm
    Kinderen reguleren hun emoties via jou. Laat je eigen emoties over de oorlog niet te veel op de voorgrond treden.
  • Vraag door
    Soms lijkt de vraag van je kind complex. Vraag door, en probeer er zo achter te komen wat de vraag achter de vraag is. Kinderen hebben vaak andere vragen dan volwassenen verwachten.
  • Sluit aan
    Vraag je kind wat hij denkt dat het antwoord is op zijn vraag. Dit geeft je inzicht in zijn gedachtegang en helpt je om aan te sluiten bij zijn leeftijd en belevingswereld.
  • Wees eerlijk
    Om zich veilig te voelen, hebben kinderen het nodig om te weten waar ze aan toe zijn. Wees in het gesprek met je kind dus eerlijk. Zeg niet dat het goed komt, terwijl er dagelijks verontrustende beelden en geluiden voorbij komen. Zeg bijvoorbeeld dat er heel veel mensen aan het werk zijn die proberen de oorlog te stoppen.
  • Vertel niet te gedetailleerd
    Beperk je antwoord tot de vraag van je kind. Meer informatie is niet nodig. Je kind zal zelf verder vragen als hij daar aan toe is.

Wat als je kind zich zorgen maakt?

Kinderen beleven hun emoties anders dan volwassenen. Zij leven meer in het moment. Daardoor zijn hun zorgen vaak niet continu. Dat betekent dat ze vrolijk kunnen buitenspelen, terwijl hun zorgen vijf minuten eerder nog onoverkomelijk leken. Hoewel dit verwarrend kan zijn voor volwassenen, is dit normaal gedrag. Als je merkt dat de oorlog je kind bezighoudt, help hem dan de emoties te verwerken.

  •  Erken de emoties van het kind
    Zeg niet: ‘Je hoeft niet bang te zijn’, maar liever: ‘Ik kan me best voorstellen dat je hier bang van wordt. Het is ook verschrikkelijk wat er gebeurt.’ Geef je kind mee dat als hij verdrietig of bang is, of hierdoor vaker aan andere nare dingen moet denken, hij er altijd met jou over mag praten.
  •  Help je kind zijn zorgen een plek te geven
    Doe mee aan een inzamelingsactie, maak een tekening of schrijf een brief voor een Oekraïens kind. Of zorg juist voor afleiding. Spreek dan een vast moment af waarop je stilstaat bij zijn gedachten over de oorlog.

Wat als je kind niks over de oorlog vraagt?

Ook als je kind niks heeft gezegd, kun je met hem in gesprek over de oorlog. Wat weet hij er al van? Wat hoort hij er op school over? Het kan zijn dat jouw kind er niet mee bezig is, maar weet dat kinderen niet altijd zelf met hun zorgen komen. Ze voelen vaak aan wanneer onderwerpen moeilijk zijn om te bespreken. Grijp dan aanknopingspunten uit het dagelijks leven aan om het thema bespreekbaar te maken. Start het gesprek bijvoorbeeld naar aanleiding van het jeugdjournaal of de inzamelingsactie van de voedselbank bij jou in de supermarkt. Zo laat je je kind weten dat hij bij je terecht kan.

Persoonlijk advies nodig? We denken graag met je mee!

Wil je meer informatie over dit onderwerp hebben? Neem dan gerust contact met ons op!

Telefoon: 035 69 26 350 | e-mail: info@jggv.nl.

Op onze website www.jggv.nl en via Social Media (@JeugdGezinGV) geven wij meer praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws