voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand december 2022: Hoe maak ik met beperkt budget toch een feestje van december

Publicatiedatum: 28 november 2022

December is misschien wel de duurste maand van het jaar. Cadeautjes, kerstversiering, lekker eten; het kan allemaal behoorlijk aantikken. En het leven is al zo duur, zeker voor gezinnen met kinderen. Oplopende energieprijzen en dure boodschappen; het wordt er allemaal niet makkelijker op. Hoe maak je met een beperkt budget van december toch een feestje?

Maak mooie herinneringen
Een lange wandeling, spelletjes doen of lekker op de bank een kerstfilm kijken is gratis. Of start een nieuwe kersttraditie en koop een puzzel met 1000 stukjes bij de kringloopwinkel om samen te maken. Juist deze dingen maken van de decembermaand een mooie herinnering om met plezier op terug te kijken.

Cadeautjes hoeven niet veel geld te kosten
Bij kringloopwinkels en op Marktplaats is vaak heel veel moois te vinden voor weinig geld. En koop vooral niet te veel: een kinderhand is snel gevuld. Ook kan je proberen speelgoed te ruilen voor speelgoed waar jouw kinderen op uitgekeken zijn. Niemand om mee te ruilen in eigen kring? Kijk eens naar een van de vele ruilgroepen die er op sociale media te vinden zijn.

De leukste kerstversiering maak je zelf!
Bespaar op versiering door wat dennentakken te gebruiken in plaats van een kerstboom. Of maak je eigen kerstversiering. Tover een lege pindakaaspot om in een lichtjeshouder met een kaarsje, touw en verf. Knutsel kerstballen van een lege wc-rol of maak een minikerstboom van een omgekeerde dennenappel op een kurk. Opzoek naar inspiratie? Pinterest, Youtube en Tiktok staan vol leuke ideeën.

Shoppen in (eigen) kledingkast
Shop in je eigen kledingkast en in die van je kind. Met net een andere combinatie vind je daar waarschijnlijk genoeg om een leuke outfit mee samen te stellen, in plaats van iets nieuws te kopen. Toch liever iets ‘nieuws’? Organiseer een kledingruilfeestje met buren, familie of vrienden. Hou een mini modeshow en verzin de meest gekke kerstcreaties. Gegarandeerd veel feestdagen-voorpret!

Een feestelijk kerstdiner hoeft niet duur te zijn
Een gezellig gedekte tafel, kaarsje aan en een leuk gesprek is veel belangrijker voor de feestvreugde dan wat er op tafel komt. Ook samen met de kinderen een recept uitzoeken en klaarmaken maakt van kerst iets heel bijzonders. Krijg je gasten? Laat ze allemaal iets lekkers meenemen. Zo wordt het kerstdiner een mooie verassing. Voor een budget vriendelijke feestmaaltijd kun je de ‘Too Good To Go’ app downloaden. Met deze app kan je voor een klein bedrag een maaltijd op tafel zetten en ga je ook nog eens voedselverspilling tegen! Of zoek naar de vele budgetvriendelijke maaltijdtips die op internet gedeeld worden.

Op zoek naar meer budget informatie?

Fijne feestdagen!

Wil je meer informatie of persoonlijk advies? We denken graag met je mee!

Neem contact met ons op voor gratis advies en ondersteuning. Telefoon: 035 – 6926350 of e-mail: info@jggv.nl. Via social media (@JeugdGezinGV) geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws