voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand september 2023: Hoe help ik mijn kind vriendjes te maken op school?

Publicatiedatum: 31 augustus 2023

De zomervakantie is weer voorbij. Sommige kinderen vinden dat jammer en anderen zijn juist blij. Naar school gaan is iets wat elk kind moet. Maar beseffen we wel wat dat met een ouder doet? Ook voor ouders komen er allerlei emoties bij kijken. Of je kind het naar zijn zin heeft en goed meekomt, moet ook dit jaar weer blijken. Hoe kan je ondersteunen in het aangaan van vriendschappen en er gerust op zijn dat je kind zich een weg door deze sociale leerschool baant?

Mensen zijn sociale wezens
Wist jij dat de hersengebieden die zich bezighouden met het verwerken van beloningen, geactiveerd worden bij contact met vrienden? Contact met vrienden voelt letterlijk als het krijgen van een cadeau. Daar word je dus echt blij van!

Als je kind dit jaar voor het eerst naar school gaat, hoop je dat je een goede schoolkeuze hebt gemaakt. Naast goed onderwijs en een lieve (of juist strenge) leerkracht, hoop je dat je kind ook aansluiting vindt bij andere kinderen. Is je kind heel druk of misschien wat verlegen, dan kan de schoolstart extra spannend zijn. Het is logisch dat je hart breekt als je je kind alleen op het schoolplein ziet spelen. En toch is er niet meteen reden voor paniek. Kleuters moeten nog léren samenspelen. Daar is school de perfecte plek voor.

Ook als je kind niet voor het eerst naar school gaat, kan het spannend zijn. Meestal verandert er wel iets in de groepssamenstelling en in de groepsdynamiek. Misschien is het beste vriendje van je kind naar een andere school of blijkt het vriendinnetje van vorig jaar, dit jaar toch liever met iemand anders te spelen. Voor iedereen is een nieuw schooljaar weer even wennen.

Hoe kan je je kind helpen vriendjes te maken?

  • Nodig samen een klasgenoot uit voor een speelafspraak
    Vraag je kind wie het zou willen uitnodigen om thuis te komen spelen. Misschien vindt je kind het spannend om zelf een speelafspraak te maken. Bedenk samen hoe jullie het kunnen aanpakken. Nodig de ander bijvoorbeeld uit door middel van een tekening. Of loop mee naar de ouder van het andere kind en spreek met je eigen kind af dat hij zelf vraagt of diens kind mag komen spelen.
  • Oefen met sociale vaardigheden
    Ook al zie je er niet meteen het resultaat van, leer je kind sociale omgangsvormen. Doe dat bijvoorbeeld spelenderwijs. Kinderen leren zich tijdens een spel aan spelregels te houden. Daar hoort vaak bij dat ze op hun beurt moeten wachten of samen moeten werken. Je kind krijgt vast ook te maken met teleurstellingen. Help je kind te benoemen hoe hij zich voelt en hoe de ander zich zal voelen, maar laat je kind vooral zelf nadenken over mogelijke oplossingen. Zo stimuleer je je kind op zijn eigen niveau verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie. Reflecteer achteraf samen op het spel. Wat vond je kind leuk? En wat ging er minder goed? Dat kan je dan weer meenemen naar de volgende speelsessie.
  • Wees realistisch
    Vriendjes zijn belangrijk, maar begin, vooral bij jonge kinderen, het schooljaar rustig. Er komt zoveel nieuws op je kind af, dus geef tijd om de indrukken te verwerken. Leg daarnaast niet te veel druk op het maken van speelafspraken. Sommige kinderen hebben rust nodig na een drukke schooldag om te kunnen herstellen. Andere kinderen hebben überhaupt minder de behoefte aan speelafspraken. Ze spelen misschien liever zonder compromissen met de kinderen uit de straat of alleen op hun kamer.  Maak je geen zorgen als je kind maar twee vriendjes heeft. Lekker overzichtelijk! Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van de vriendschap en niet om het aantal vriendjes.

Wil je meer informatie of persoonlijk advies? We denken graag met je mee!

Neem contact met ons op voor gratis advies en ondersteuning. Telefoon: 035 – 6926350 of e-mail: info@jggv.nl. Via social media (@JeugdGezinGV) geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws