voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand: Welke rol speelt sport bij het vergroten van de weerbaarheid?

Publicatiedatum: 1 mei 2024

Ben jij ook zo trots als je ziet dat je kind van zich afbijt in een bepaalde situatie? Als ouder hoop je dat je kind zich staande kan houden bij de uitdagingen van het leven. Door kinderen aan te moedigen om door te zetten, kunnen ze waardevolle vaardigheden ontwikkelen die hen helpen om veerkrachtiger en weerbaarder te worden. Los van dat sporten leuk en gezond is, biedt het veel mogelijkheden bij het aanleren van deze vaardigheden. In de vraag van deze maand bespreken we welke rol sport speelt bij het vergroten van de weerbaarheid.
Sporten is gezond

Bewegen is gezond en houdt je fit. Het heeft naast fysieke voordelen ook een positieve invloed op de mentale ontwikkeling en een gezonde mentale ontwikkeling draagt bij aan het vergroten van de weerbaarheid.

Zelfvertrouwen

Door het beoefenen en verbeteren van sportvaardigheden, kunnen kinderen hun zelfvertrouwen vergroten. Bijvoorbeeld, het gevoel van trots dat ze ervaren wanneer het lukt om bij de zwemles door het gat onder water heen te zwemmen, is van onschatbare waarde. Een nieuwe vaardigheid leren, draagt bij aan een gevoel van eigenwaarde en weerbaarheid.

Lekker in je vel

Lichaamsbeweging stimuleert de productie van endorfine. Endorfine is het hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Het geeft het gevoel dat je de wereld aankan. En daar zit een kern van waarheid in! Want als je kind zich goed voelt, kijkt het waarschijnlijk anders naar uitdagingen en is het beter in staat om creatieve oplossingen te bedenken.

Stress verlagend

Sporten zorgt er daarnaast voor dat stresshormonen afnemen. Door te sporten kunnen kinderen hun emmertje leegmaken en loopt het niet over. Een leeg emmertje zorgt ervoor dat kinderen weer tegen een stootje kunnen.

Sociale interactie

Sporten biedt kansen voor sociale interactie, vooral in teamsporten. Je kind komt in contact met andere kinderen. Bij een teamsport moeten kinderen leren samenwerken om een gezamenlijk doel te behalen. Het leert hen ook hoe ze met elkaar moeten communiceren. Ook als je kind geen teamsport beoefent, is er sociale interactie. Denk maar aan de simpele opdracht van de sporttrainer om een rij te vormen voordat de activiteit van start gaat. Wie gaat er eerst? En hoe bemachtigt jouw kind een goed plekje? Door de sociale interactie leert je kind sociale vaardigheden die hem zullen helpen zich staande te houden in relatie tot anderen. Wat een kind hierin te leren heeft, is natuurlijk ook afhankelijk van de persoonlijkheid. Waar de één bijvoorbeeld moet leren beter voor zichzelf op te komen, moet de ander leren de bal over te spelen in plaats van solist te zijn op het veld.

Grenzen stellen

Sport leert kinderen het belang van het stellen van grenzen en het respecteren van de grenzen van anderen. Dit helpt hen om zichzelf te beschermen en respectvolle relaties op te bouwen, wat een belangrijk aspect is van weerbaarheid.

Omgaan met tegenslagen

In sport worden kinderen geconfronteerd met verschillende tegenslagen, zoals het verliezen van een wedstrijd. Het leren omgaan met dergelijke situaties helpt kinderen zichzelf te herpakken na teleurstellingen en stimuleert hen de volgende keer nog harder hun best te doen.

Sport voor ieder kind

Sport is een ondersteunende manier om kinderen emotioneel te laten groeien. Daarom is het belangrijk dat ieder kind de kans krijgt om te sporten. Heb jij moeite om de sport van je kind te betalen? Informeer bij GGD Jeugd en Gezin naar de mogelijkheden van het Jeugdfonds sport en cultuur!

Wil je meer informatie of persoonlijk advies?

Je bent van harte welkom bij onze gezins- en opvoedcoaches. Neem contact met ons op voor (gratis) advies en ondersteuning: telefoon 035 69 26 350, e-mail jeugd@ggdgv.nl. Op onze website www.ggdgv.nl/jeugd en via social media  geven wij meer praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws