voor inwoners, met gemeenten
Heb je vaak het gevoel niet goed genoeg te zijn? Vraag je teveel van jezelf of vraagt je omgeving veel van je? Dan ben je niet alleen. Toch praten we hier niet vaak over met de ander. Terwijl er een heleboel mensen zijn die weten hoe het voelt, en jou kunnen steunen.
Hieronder vind je hulp en handige tips die je helpen het gesprek te starten. Praat erover en ontdek hoe het oplucht!

Omgaan met mentale klachten

Mentale klachten zijn niet zo duidelijk te zien als een gebroken been. Als je bijvoorbeeld last hebt van prestatiedruk, is dat moeilijk te zien. Toch is het belangrijk om signalen ervan serieus te nemen. Bij jezelf en bij een ander. Je vindt hier tips om met klachten om te gaan. En hulpverleners en initiatieven die je verder kunnen helpen.

Prestatiedruk

Een goed cijfer halen voor een toets. Je studie zo snel mogelijk afronden. Geen leuke dingen missen. En die dan laten zien op social media. Heb jij ook vaak het gevoel dat je dingen ‘moet’ doen? Je bent niet de enige. Veel jongeren ervaren zo’n vorm van prestatiedruk.

Wat is prestatiedruk?
Prestatiedruk is de druk die je voelt om te voldoen aan verwachtingen. Van jezelf, een ander, school of van de maatschappij. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de 12- tot 25-jarigen regelmatig druk ervaart. Ook mensen waarvan het lijkt dat alles hen makkelijk afgaat.

Deze druk ontstaat omdat we allemaal gelukkig willen zijn. En denken dat alles beter moet. Altijd. Ook leren we dat je zelf verantwoordelijk bent voor succes. Ben je niet gelukkig? Dan ligt dat ook aan jou. Maar dat is natuurlijk niet zo. En als je dat steeds weer ervaart, op school, je werk en in je online leven, dan kan het je teveel worden.

Meer weten over hoe je prestatiedruk herkent en wat je kunt doen om je beter te voelen? Ga naar heyhetisoke.nl/prestatiedruk

Sor en Tabitha zingen over mentale problemen

Met het lied Het is oké willen Tabitha en sor jongeren het vertrouwen willen geven om te praten als ze zich onzeker, somber of gestrest voelen.

Beluister de track via Spotify

Gesprekstips

Praten over je klachten helpt. Of je nou veel druk voelt, boos of angstig bent. Door te praten, begrijp je elkaar beter. Maar, het kan ook lastig zijn. Want hoe begin je? En wat als iemand jouw klachten niet begrijpt?

De belangrijkste tip: kies het juiste moment
Wat het juiste moment is, is voor iedereen anders. Misschien vind je het belangrijk dat niemand je kan storen. Of dat je de tijd kan nemen. Let daar dus op als je een moment prikt.

Veel mensen vinden het fijn om te praten tijdens het wandelen. Je maakt geluksstofjes aan, bent iets aan het doen en zit dus niet recht tegenover elkaar. In de auto hoef je elkaar ook niet steeds aan te kijken. En je weet van tevoren hoelang de rit duurt, en dus hoeveel tijd je hebt. Soms is het makkelijker het gesprek te voeren met iemand die in een andere ruimte zit. Bijvoorbeeld tijdens het gamen.

Maar hoe begin je zo’n gesprek? Bekijk de gesprekstips met voorbeeldzinnen.

Hey het is Oké is een campagne van VWS en is gemaakt in samenwerking met MIND Us en MIND.

Meer informatie?

Voor meer informatie kun je een mail sturen naar info@ggdgv.nl