voor inwoners, met gemeenten

Houtrook is ongezond, daarom vindt GGD Gooi en Vechtstreek dat het stoken van hout geheel vermeden moet worden. Uit de signalen die regelmatig bij de GGD binnenkomen, blijkt dat houtrook ook in onze regio veel overlast en gezondheidsklachten veroorzaakt bij omwonenden.

Gezondheidseffecten van houtrook

Houtrook bevat veel ongezonde stoffen, bijvoorbeeld fijn stof, roet, benzeen, koolmonoxide, azijnzuur en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK ’s). Houtrook heeft dezelfde negatieve effecten als uitlaatgassen van verkeer en bevat meer stoffen die schadelijk zijn voor DNA (kankerverwekkende stoffen). De uitstof van fijn stof door houtstook is bijna half zo groot als die van wegverkeer! Bij verkeer is inmiddels sprake van een dalende trend, maar bij de uitstoot door consumenten is dit zeker niet het geval.  Houtrook bestaat bovendien voor bijna 50% uit de fijnere en dus schadelijkere vorm: PM 2,5.

Houtrook veroorzaakt overlast in de vorm van geurhinder, gezondheidsklachten en roetneerslag. Houtrook is een van de belangrijkste bronnen van geurhinder. Tien procent van de Nederlandse bevolking meldt ernstige hinder van houtrook, 50% heeft in mindere mate hinder. Blootstelling aan rook kan leiden tot stress en hoofdpijn, misselijkheid, slaapklachten, irritatie van ogen en keel, hoesten, benauwdheid en vermoeidheid. Ook kunnen luchtwegklachten en hart- en vaatziekten ontstaan.

Mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen zijn het gevoeligst. Zij kunnen meer en sneller gezondheidsklachten krijgen van houtrook, ook bij kleine hoeveelheden. Deze effecten worden ook gevonden bij blootstelling aan bijvoorbeeld luchtverontreiniging door verkeer.

Door houtrookoverlast kunnen mensen soms moeilijk ventileren. Om rook buiten te houden, sluit men ramen en roosters. Elke dag, 24 uur per dag ventileren is echter belangrijk voor een gezonde woning. Te weinig ventilatie kan schimmel in huis veroorzaken. De kans op luchtwegklachten bij bewoners blijkt dan twee keer zo groot te zijn.

Om al deze redenen moet blootstelling aan houtrook zoveel mogelijk voorkomen worden. Rook is altijd ongezond, ook voor de stoker zelf.

Wat kunt u doen bij overlast?

Heeft u last van het houtvuur van uw buren, probeer er met hen over te praten. Eventueel kan (kosteloos) buurtbemiddeling ingeschakeld worden, vraag daar naar bij uw gemeente. Hinder door houtrook wordt erger door slecht stookgedrag. Kijk voor tips over schoner stoken op de website GGD Leefomgeving. Misschien staan uw buren open voor deze tips. Misschien ook zijn zij bereid om niet te stoken als dat volgens het RIVM  met het oog op de weersomstandigheden echt af te raden is, en een zogenaamd  stookalert wordt afgegeven.

Als u er samen niet uitkomt, kunt u uw klacht melden bij de gemeente. De praktijk wijst helaas uit dat de gemeente niet bij machte is maatregelen op te leggen. Wel kan de gemeente bijvoorbeeld op de website of in de lokale huis-aan-huisbladen voorlichting geven over de nadelige effecten van stoken, en tips geven om de overlast te beperken. De ene gemeente gaat hierin verder dan de andere.

Er kan, als buurtgenoten hun stookgedrag niet willen aanpassen, de vervelende situatie ontstaan dat het probleem volstrekt duidelijk is, dat er hinder is, gezondheidsklachten en mogelijk gezondheidsschade, maar dat niemand er iets aan kan doen.

Het is dan feitelijk aan de bewoner om de conclusie te trekken of hij of zij aan de rook blootgesteld wil blijven, en de keuze te maken tussen blijven wonen en verhuizen. Hoe frusterend en de omgekeerde wereld dat ook is.

Wat kan de GGD voor u doen?

De GGD geeft informatie over gezondheid en houtrook. We registreren meldingen en kunnen met u meedenken over de aanpak van het probleem. We kunnen geen maatregelen afdwingen richting stoker(s) of gemeente. De GGD doet geen luchtmetingen bij gevallen van houtrookoverlast. Er zijn wel adviesbureaus die metingen kunnen uitvoeren, maar luchtmetingen zijn niet geschikt voor het bepalen van hinder. Hiervoor is eerst meer onderzoek en andere regelgeving nodig. De GGD’en in Nederland zijn zich bewust van het probleem van houtrookoverlast. Op verschillende manieren wordt dit onder de aandacht gebracht.

Hoe voorkomt u bij zelf hout stoken overlast voor anderen?

Geen enkele manier van hout stoken sluit gezondheidsschade en overlast volledig uit. Er zal altijd rook ontstaan die hinder kan opleveren en de rook kan ook bij uzelf ongemerkte gezondheidsschade toebrengen. Daarom ook is de GGD van mening dat houtstook van kachels maar ook barbecues en vuurkorven moet worden vermeden.

Mocht u het toch doen, check dan deze stookadviezen en informeer buren wanneer u gaat stoken als u weet dat zij er last van hebben. Neem geen houtkachel als hoofdverwarming. Neem geen houtkachel in een nieuwbouwwijk. Vaak hebben buurwoningen mechanische ventilatiesystemen. Deze kunnen niet altijd uitgezet worden. De hinder kan dan fors toenemen door het aanzuigen van de rook. Plaats geen schoorsteen op een lager gelegen deel van uw woning, als er hogere woningen omheen staan. De rook wordt dan niet goed afgevoerd.

Meer informatie

Met vragen over uw gezondheid en houtrook kunt u terecht bij de afdeling Algemene Gezondheidszorg van GGD Gooi en Vechtstreek.

Bekijk hier de website van Milieucentraal.

Meer informatie over houtrook vindt u op de website van GGD Leefomgeving.