voor inwoners, met gemeenten

Gaat u op reis naar Oost-Europa, Afrika, Azië of Midden-of Zuid-Amerika? Dan kan het zijn dat u een vaccinatie tegen tuberculose (BCG-vaccinatie) nodig heeft voordat u op reis gaat of dat u na de reis gecontroleerd moet worden op tuberculose.

Reizen en tbc

Onderzoek op infectie of in enkele gevallen vaccinatie tegen tuberculose is misschien noodzakelijk als voor u één van onderstaande situaties van toepassing is. Neem in die gevallen contact op met de tuberculosebestrijding ruim voor u op reis gaat.
■Als u door ziekte of door het gebruik van medicijnen een verminderde weerstand heeft.
Óf:
■Als u 1 maand of langer gaat werken of verblijven in een ziekenhuis, een gevangenis of een instelling voor daklozen, verslaafden, vluchtelingen of hiv-geïnfecteerden.
Óf:
■Als u langer dan 3 maanden in Oost-Europa, Afrika, Azië of Midden-of Zuid-Amerika gaat verblijven. Dit geldt ook voor regelmatige korte reizen binnen één jaar, die samen langer zijn dan 3 maanden.
Óf:
■Als u regelmatig met kinderen jonger dan 5 jaar reist én u verwacht dat het kind vóór de leeftijd van 5 jaar in totaal minstens 3 maanden in Oost-Europa, Afrika, Azië of Midden-of Zuid-Amerika zal verblijven en het kind is niet met BCG gevaccineerd.

■Tuberculine huidtest (Mantoux) voor en/of na de reis eventueel gecombineerd met een gesprek met ons arts.
■BCG-vaccinatie voorafgegaan door een tuberculinehuidtest.