voor inwoners, met gemeenten

Seksualiteit en relaties zijn een belangrijk onderdeel van het leven en hebben een grote invloed op het geestelijk en lichamelijk welzijn van mensen. Vaak wordt er daarom in dit verband gesproken van ‘seksuele gezondheid’.

Met name jongeren komen het eerst en het meest in aanraking met aspecten van seksuele gezondheid. Veranderingen op het gebied van hun eigen seksualiteit, de groeiende interesse in bloot en seks. Verliefdheid, ervaringen met het aangaan (en uitmaken) van liefdes/seksrelaties, de eerste voorzichtige sekshandelingen en daaraan gekoppeld de positieve ervaringen, maar ook negatieve ervaringen, onzekerheden en vragen die het oproept.

Een seksuele relatie aangaan is ook op zoek gaan naar jezelf. Wat voel ik, wie ben ik, wat vind ik prettig, wat wil ik niet en belangrijker: wat wil ik wel! Ben ik hetero- of homoseksueel? Wat is normaal? Is wat ik allemaal zie op internet normaal? Zowel jongeren als ouderen lopen met deze vragen. Meestal houden ze deze vragen voor zich, óók binnen een seksuele relatie. Toch zijn het geen gekke vragen en bovendien zijn er antwoorden op de meeste vragen.

Ondersteuning GGD

Voor met name jongeren is er Sense, centrum voor seksuele gezondheid, verbonden aan GGD Gooi en Vechtstreek. Bij Sense kan men terecht met vragen en/of problemen op het gebied van seksuele gezondheid zoals seks, zwangerschap, anticonceptie, soa en seksueel geweld.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak:

Afdeling Algemene Gezondheidszorg (AGZ), Sense centrum voor seksuele gezondheid

T: (035) 692 63 20

E: sense@ggdgv.nl

Het Sense spreekuur wordt gehouden bij de GGD op Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum​.