voor inwoners, met gemeenten

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke infectieziekteproblemen bij vluchtelingen. De lage vaccinatiegraad is een aandachtspunt. Dit geldt voor zowel de kindervaccinaties (BMR, DKTP-Hib) als voor corona. Als kinderen worden aangemeld bij Jeugd en Gezin, wordt daar specifiek naar gekeken.

Vragen over infectieziekten: 035-6926304
Buiten kantooruren is de dienstdoende GGD arts infectieziekten bereikbaar via 030-2199409 voor vragen die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten.

Corona

Op de vaccinatielocatie aan de Verlengde Zuiderloswal in Hilversum kunnen vluchtelingen dagelijks zonder afspraak terecht voor een coronavaccinatie. De actuele openingstijden staan op www.ggdgv.nl/prikzonderafspraak. Voor hulp bij vervoer naar de vaccinatielocatie nemen zij contact op met de coördinator van hun opvanglocatie. Daarnaast wordt per opvanglocatie in de regio geïnventariseerd of er behoefte is aan (voorlichting over) coronavaccinatie op de locatie. Indien nodig komt GGD Gooi en Vechtstreek met een team van verpleegkundigen en een arts langs op locatie. Vluchtelingen kunnen vragen stellen en indien gewenst meteen de coronaprik krijgen. Op de opvanglocaties is informatie over coronavaccinatie beschikbaar in het Oekraïens en Russisch. Ook zijn op alle opvanglocaties coronazelftesten beschikbaar met uitleg in het Oekraïens.

Vragen over corona: 035-6926400 (dagelijks van 08.30-17.00 uur)

Informatienummer van vragenovercorona.nl in Oekraïens  

0800-7707707 dinsdag en donderdag van 14..00 tot 18.00 uur.

Voor Oekraïense vluchtelingen biedt de website vragenovercorona.nl nu iedere dinsdag en donderdag van 14.00 uur tot 18.00 uur een telefonische spreekuur in het Oekraïens. Iedereen die vragen heeft over corona kan in het Oekraïens in gesprek met een zorgprofessional.

De chatfunctie op de website vragenovercorona.nl blijft vooralsnog alleen in het Nederlands en Engels

Folder ‘Corona in Nederland’ in Oekraïens en Russisch
Op de website van de Rijksoverheid is de folder “Corona in Nederland” te downloaden in zowel Oekraïens, Russisch als Nederlands. Er staan online en print/druk versies om te verspreiden onder vluchtelingen. In de folder staat informatie over de corona-adviezen in Nederland, de mogelijkheden voor coronavaccinatie en de mogelijkheden om te testen. Daarnaast wordt verwezen naar verschillende anderstalige hulpinstanties

Tuberculose

Tuberculose komt meer voor in Oekraïne, maar ook weer niet zóveel dat de vluchtelingen erop gescreend hoeven te worden. Het aantal meldingen van tuberculose onder vluchtelingen uit Oekraïne zal de komende maanden door het RIVM gemonitord worden, zodat het screeningsbeleid zo nodig aangepast kan worden.

Als vluchtelingen klachten ontwikkelen die passen bij tuberculose (minimaal 3 weken hoestklachten, gewichtsverlies, nachtzweten en koorts) dan is het advies om laagdrempelig onderzoek te doen naar tuberculose.

Op de site van RIVM staan vragen en antwoorden over tuberculose in het Nederlands en Oekraïens.

Vragen tuberculose: 035-692 62 22 (maandag, dinsdag en donderdag) of TB@ggdgv.nl.
Buiten kantoortijden: mail én sms naar 06-30902987 (Jolie van Beers, verpleegkundige tuberculosebestrijding).