voor inwoners, met gemeenten
Op 15 april vond de online inspiratiebijeenkomst Beter in het Groen plaats. De bijeenkomst maakt enthousiast om direct morgen meer met natuur en gezondheid te gaan doen. Heeft u de sessie gemist of wilt u deze nogmaals bekijken, klik dan op deze link.

Ruimschoots is bewezen dat de natuur een positief effect heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. Zo kan natuur zorgen voor herstel van stress en het tegengaan van burn-out klachten. Ook heeft groen gunstige effecten op vele aandoeningen zoals diabetes, COPD, hart- en vaatziekten, depressie, ADHD, bloeddruk en beweegstoornissen.
Natuur zorgt voor meer sociale contacten, kinderen kunnen zich beter ontwikkelen en  is een bron van rust en ontspanning.

Het project Beter in het Groen (BihG) zet zich in om professionals meer bewust te maken van de gezondheidsvoordelen van het groen.

Lees hier hoe groen kan worden geadviseerd door huisartsen en praktijkondersteuners.
Voor in de wachtkamer is een animatie- filmpje ontwikkeld dat in 1 minuut de voordelen laat zien.
In 2021 is via Arts en Leefstijl een toolkit Natuur en gezondheid, inclusief persoonlijke verwijskaart beschikbaar .

Gezondheidswinst valt dan ook te behalen als mensen meer de natuur ingaan. Een uitnodigende natuur kan inwoners stimuleren om het groen op te zoeken. De Omgevingswet biedt hier kansen voor. Professionals kunnen inwoners en met name patiënten het belang van groen uitleggen en patiënten bewust verwijzen naar het groen. En zeker in deze tijd is het belangrijk om in beweging te blijven en de natuur in te gaan. Kijk hier voor meer tips en informatie.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigit Hamburg, adviseur gezondheidsbevordering
b.hamburg@ggdgv.nl

Interessant materiaal

Beter in het groen (filmpje)
Kan ‘Groen' worden geadviseerd door de huisartsen? (document)
De wetenschap van natuur en gezondheid (filmpje)
Groene gezonde leefomgeving (filmpje)
Groen, ook voor gezond beleid (infographic)
Positieve gezondheid 'Beter in het Groen' (afbeelding)